Buih Sabun: Antara Mitos dan Fakta

Pernah tak kita terfikir.. apa yang menyebabkan sabun berbuih?
Apa yang hype sangat pasal buih, sampai ada sesetengah orang anti sangat dengan buih? 

Bagaimana sabun boleh berbuih?


Ada beberapa agen yang boleh menyebabkan buih terhasil, dan yang biasanya digunakan dalam industri adalah SLS atau nama penuhnye Sodium Lauryl Sulphate , dan SLES (Sodium Laureth Sulphate) adalah agen yang sebenarnya menyebabkan buih pada sabun. Ha.. so sekarang dah tak misteri kan, macam mana sabun boleh berbuih? Hehe. 


Mengapa buih penting?

Buih penting untuk memastikan pembersihan dilakukan lebih efektif. Sebab itu, kalau kita perasan kebanyakan produk pembersihan mempunyai buih, seperti syampoo, sabun mandi, ubat gigi, sabun basuh, sabun basuh pinggan dan sebagainya. 

Adakah buih menyebabkan kulit lebih kering?

Tidak semestinya. Ia bergantung kepada jenis agen penghasil buih yang digunakan. Lazimnya, kebanyakan industri menggunakan SLS/SLES sebagai agen penghasil buih. Akan tetapi, SLS/SLES boleh mempunyai sifatnya yang tersendiri yang boleh dikatakan berbahaya kepada kesihatan dan alam sekitar seperti:
  • Menyebabkan kegatalan pada kulit (skin irritant) dan kulit kering
  • Menyebabkan pencemaran alam sekitar kerana ianya bersifat toksik
  • Mempunyai sifat menghakis
  • Menyebabkan kegatalan pada mata, dalam kes yang teruk menyebabkan katarak
  • Ianya sebenarnya bersifat racun dan banyak digunakan dalam racun serangga dan sebagainya
  • Menghasilkan toksik apabila dipanaskan

Tetapi, pada masa ini, masih bukti saintifik yang menyatakan kaitan SLS/SLES penyebab kanser


Jadi, jika SLS/SLES mempunyai banyak kesan negatif, kenapa ianya masih digunakan?


Sebab harganya murah. SLS/SLES boleh didapati dalam banyak produk yang menghasilkan buih dipasaran seperti syampoo, sabun mandi, pencuci muka, dan sebagainya. Pernah tak kita cuba belek-belek ingredient dalam syampoo kita? Ubat gigi? Berapa banyak produk yang kita pakai yang mengandungi SLS/SLES sebenarnya? Scary kan? 


Bagaimana pula dengan TOTS?


Bila kita cakap pasal buih, of course TOTS pun terpalit sekali kontroversi ni. Maklumlah, TOTS pun menghasilkan banyak buih. Jadi, adakah ianya bermakna, TOTS pun mengandungi SLS/SLES?

Semestinya tidak. Buih dalam TOTS sebenarnya dihasilkan oleh bahan SEKKEN SOJI, bahan yang amat popular di Jepun sebagai salah satu alternatif untuk menghasilkan buih yang banyak, tetapi lembut dan tidak menghakis kelembapan/minyak pada kulit anda. Sekken Soji dalam TOTS 100% dihasilkan dari sumber tumbuhan. 

Jadi sekarang make sense kenapa harga sabun TOTS tak sama macam harga sabun L*X? Sebab TOTS menggunakan bahan premium dan berkualiti yang ternyata selamat untuk kulit, walaupun ada alternatif yang murah seperti SLS/SLES. 

Adakah buih TOTS mengeringkan kulit? 

Tidak. Sekken Soji dalam TOTS berfungsi untuk menghasilkan buih yang sangat lembut & halus pada kulit anda. Ianya berfungsi untuk menghasilkan pencucian yang lebih efektif, tanpa mengeringkan kulit dan menghakis minyak pada kulit anda. Ditambah pula dengan bahan Glycerin dalam TOTS, ianya membantu untuk mengekalkan kelembapan pada kulit, sambil membersih dengan lebih efektif. 

Sekken Soji - Terkenal di Jepun sebagai bahan pembersih dalam skincare
Glycerin - Boleh menarik kelembapan dan menjadikan kulit lembab

Kesimpulan

Kesimpulannya, tidak semua produk yang berbuih boleh mengeringkan kulit dan tidak bagus. Ianya bergantung kepada jenis dan bahan yang digunakan dalam satu-satu produk. Adalah amat disarankan untuk pengguna membaca label dan bahan sesuatu produk sebelum membuat keputusan untuk membeli. 

TOTS dijamin selamat dan tidak mengandungi sebarang bahan berbahaya. Jom bertukar kepada TOTS sekarang!


Boleh dapatkan di website di sini ya atau melalui AGEN SAH kami di sini ya!


TOKYO ORGANIC Treatment Soap
Semestinya Natural & Organik, 
100% buatan Jepun :)



Sumber:




Comments

Popular Posts