7 Ramuan Natural Untuk Kecantikan





Zaman sekarang ni, ramai nak kulit mulus cantik glowing kan. Maklumlah, zaman media sosial ni, kita cepat rasa insecure kalau nak orang cantik-cantik post gambar cantik mulus di media sosial walaupun sebenarnya dia pakai mega filter. Kah!

Kenapa saya cakap macam tu?
Sebab saya pun wanitaaaa! Haha, saya pun rasa apa yang anda rasa 😃
Jadi kat sini saya nak share 7 ramuan natural yang sangat bagus untuk kesihatan kulit kita, yang kalau kita amalkan seharian memang flawlesssss uolsss! Nak tahu apa? Let's check it out!


1. Bentonite (Mineral Gunung Berapi)

Bentonite. Sumber: Google

Amboi. Nombor 1 terus mineral gunung berapi, haha! Mana gunung berapi nak panjant ni uolsss kang hangus terbakar masuk kawah pulakk! Tapiiii, saya pasti ramai pasti tahu bahawa mineral gunung berapi amat bagus untuk kesihatan kulit. Bentonite adalah salah satu daripada mineral gunung berapi yang memberi 1001 kebaikan pada kulit kita. Berbaloi lah dengan usaha nak panjat gunung berapi tu uolss, kalau tak banyak khasiat nye, baik guna tanah liat aje 😜

Bentonite ni boleh kita guna sebagai mask muka. Cuma campurkan sedikit bentonite dengan air & biarkan 10-15 minit kemudian bilas. Buat sekali seminggu sudah memadai :) Buat terlalu kerap akan menyebabkan muka kering ya, sebab bentonite boleh menyerap lebihan minyak pada kulit, jika terlalu kerap akan menyebabkan kulit anda kering!

Antara kebaikan lain Bentonite pada kulit termasuklah:

  1. Membantu untuk memudarkan parut jerawat
  2. Menggaakkan pertumbuhan sel kulit baru
  3. Membantu mensekatakan tona kulit
  4. Membersihkan pori-pori
  5. Membantu mengecilkan pori-pori
  6. Membantu mengawal pengeluaran minyak pada kulit
  7. Membantu melembutkan kulit
  8. Membantu 'glow' kan kulit


Mana nak dapatkan Bentonite ni?
Bentonite biasanya ada dijual di farmasi-farmasi di Malaysia. Atau kalau gigih, boleh la panjat mana-mana gunung berapi. Hehehe.


2. Kolagen

Shark Collagen. Sumber: Google

Kolagen sangat penting untuk memastikan elastisiti kulit manusia. Kolagen ibarat "spring" yang memegang kulit kita. Jika berkurang spring ini, makna nya, makin kurang anjal lah kulit. Kekurangan keanjalan kulit seterusnya menyebabkan kedutan pada kulit kita. Dan tahukah anda, kolagen berkurangan dalam kulit manusia bermula usia 25 tahun?

Haa.. terkejut kan dengan fakta ni? Nak buat macam mana.. Kita ni manusia, lama-lama tua juga. Opkos la kan. Kalau vampire je lah tak tua-tua. Hehe. Tapiii, kita boleh melambatkan proses penuaan tu dengan membekalkan kolagen pada kulit jadi tak de lah kulit kita kendur semacam ajekan. Hehe.

Kolagen ada banyak jenis, jadi kolagen mana yang paling bagus?
Kalau saya lah, saya lebih suka kolagen Shark (jerung). hehehe. Ganas tak? Ala-ala Tai Long gituu. Hehehe.

Tapi kenapa kolagen jerung?
Sebab kolagen jerung boleh menyerap ke dalam kulit dengan kadar yang sangat pantas! Saiz molekul yang sangat kecil memudahkan kadar penyerapan ni tau! Jadi, lebih cepat serap, lebih cepat cantik! Berbanding dengan kolagen dari sumber lain, kadar penyerapan agak lambat kerana saiz molekul nya lebih besar dari kolagen jerung ini. Kolagen jerung ni sangat popular di negara-negara barat termasuklah Perancis .

Kolagen jerung sangat popular untuk membantu priosis sebab ianya membantu proses pertumbuhan sel kulit baru dengan lebih cepat. Kelebihan lain juga termasuklah:

  1. Mengurangkan kedutan dan garis halus pada muka
  2. Membantu mensekatakan tona kulit
  3. Membantu mengurangkan parut
  4. Menghidrasi dan melembabkan kulit
  5. Menganjal & meremajakan kulit


Best kannnn? Biasanya kolagen jerung ni kita boleh beli di farmasi-farmasi aje. Tapi kalau uols nak tangkap sendiri kat laut, iols tak bertanggungjawab lah, ok? Hehehe



3. Lavender

Lavender. Sumber: Google
Siapa yang tak kenal Lavender? Mesti semua kenal kan? Hehe
Ada yang suka Lavender sebab bau dia yang amat menenangkan, ada juga suka sebab warna dia yang juga menenangkan juga (saya lah tu, hehehe).

Lavender memang terkenal dengan kelebihan dia pada kulit. Terlalu baaaaaaaaaaanyak kelebihan lavender ni, untuk tenangkan fikiran lah, sampai ke kulit memang best! Jadi, tak rugi kalau anda masukkan Lavender sekali dalam rutin kecantikan anda tau! Hehe

Apa kebaikan Lavender ni?

  1. Membantu menyembuhkan luka dan parut -- ni best! Kalau ada parut jerawat memang zasss cepat je hilang 😃😀
  2. Membantu mengurangkan jerawat
  3. Membantu mensekatakan tona kulit
  4. Membantu memperlahankan penuaan (anti-penuaan)
  5. Anti-oksida yang amat bagus


Kat mana nak dapat Lavender?
Kalau nak bunga, alamatnye kena tanam sendiri lah! Hehe. Kalau ekstrak atau minyak biasanya dekat farmasi pun banyak jual :)



4. Ros Bulgaria

Ros Bulgaria. Sumber: Google

Hah, sampai Bulgaria nak kena cari Ros ni. Hehe.

Apa beza Ros Bulgaria dengan ros-ros lain dekat dunia ni? Semestinya kualiti lah!

Bulgarian Rose Damascena (Rosa damascena forma trigintipetala), also known as Bulgarian Rose Otto is a beautiful and very rare type of rose.  It is  grown mainly in Bulgaria and Turkey as only in these two countries do the right growing conditions exist for any large production of this delicate flower.   In fact, Kazanluk, Bulgaria is known as “The Valley Of The Roses” because there are so many rose plants growing there.

Ros Bulgaria, ditanam di iklim & tanah yang sangat subur menjadikan ros ini spesis yang lain dari yang lain dan membawa sangat banyak kebaikan kepada kulit. Sedangkan Cleopatra pun banyak menggunakan pati ros dalam regim kecantikan dia, inikan pula kita yang nak cantik kan? Tak gitu? Hehe.

Antara kebaikan Ros Bulgaria kepada kulit termasuklah:

  1. Sebagai anti-bakteria & antiseptik
  2. Membantu menghilangkan kemerahan pada kulit termasuklah jerawat
  3. Membantu mengurangkan parut jerawat
  4. Membantu meningkatkan kesihatan kulit
  5. Juga bertindak sebagai anti-penuaan


Kat mana nak cari Ros Bulgaria ni?
Alamatnye kena terbang ke Bulgaria lah! Hehe
Ada banyak juga website & farmasi yang jual pati/ekstrak Ros Bulgaria ni :)



5. Bunga Sakura 

Sakura, Cheery Blossom, Sky, Spring, Tree, Pink, Nature
Sakura. Sumber: Google

Sakura pun adalah salah satu ramuan yang biasa digunakan oleh orang Jepun/China/Korea berkurun lamanya. Sebab Sakura itu sendiri pun ada banyak kebaikan pada tubuh badan.

Orang-orang Jepun biasanya akan mencampurkan Sakura ke dalam teh herba kerana Sakura mempunyai kebaikan sebagai anti-oksida yang boleh mengurangkan risiko kanser. Ada juga menggunakan Sakura dalam regim kecantikan kerana kebaikan nya kepada kulit seperti:

  1. Bertindak sebagai anti-oksida dan membantu mempercepatkan proses pemulihan jerawat
  2. Bertindak sebagai anti-penuaan
  3. Membantu mencerahkan & mensekatakan tona kulit
  4. Membantu mencerahkan pigmentasi dan jeragat
  5. Membantu membersihkan toksin pada kulit dan menjadikan kulit cerah berseri


Jadi, kat mana nak cari Sakura ni?
Kena pergi Jepun laa macam tu! Hehe.



6. Vitamin C

Vitamin C. Sumber: Google

Vitamin C sememangnya popular dengan kebaikannya pada kulit sehinggakan ada yang sanggup mengambil suntikan Vitamin C kerana kebaikan yang diberikan pada kulit.

Vitamin C boleh didapati dari banyak sumber, samada semulajadi (sumber buah-buahan seperti oren dan sebagainya) ataupun dari pil-pil yang banyak dijual di farmasi. Antara kebaikan Vitamin C kepada kulit adalah:

  1. Membantu mensekatakan tona kulit
  2. Membantu untuk menjadi sebagai pelindung kulit dari sinar matahari berbahaya
  3. Membantu membaiki tekstur kulit supaya lebih lembut
  4. Membantu mempercepatkan pemulihan jerawat & parut



7. Akar Mulberi Putih

Akar Mulberi Putih. Sumber: Google

Pernah dengar Akar Mulberi Putih? Jarang kot dengar kan? Biasa nampak kat kedai ubat nampak macam kayu-kayu je kan. Hehe. Tapiiii banyaaaaaaaaaakk kebaikan pada kulit! Sebab tu orang Cina rajin nau minum kayu-kayu herba ni haha, kan flawless je kulit diorang kann!

Kebaikan Akar Mulberi Putih ni termasuklah:

  1. Sebagai anti-oksida
  2. Sebagai agen anti-penuaan untuk mengurangkan garis halus pada kulit
  3. Membantu mencerahkan kulit dengan lebih pantas


Jadi, kat mana boleh dapat Akar Mulberi Putih ni?
Dekat kedai ubat-ubat Cina banyakkk, kalau nak pure punya kena pergi China lah! Hehehe.




Memang best sangat kan ramuan-ramuan natural ni, tapiiii macam mana lah nak dapatkan semua kalau semua pun macam ganas sangat je cara nak dapatkan. Bentonite nak kena panjat gunung berapi lah, Kolagen jerung, kena tangkap jerung lah, Ros Bulgaria kena pergi Bulgaria lah, Sakura kena ke Jepun lah, alamatnya tak sempat dapat dah tah ke mana hilang, haha!

Jadi, tak boleh nak cantik keee? Oh tidakkk, semestinya boleh!
Kita dah himpunkan semuaaaa 7 ramuan natural yang bombastik ni dalam 1 bekas! Best ke tak besttttt? Tak payah nak redah lautan api bagai tuuu, haahaha. Kami dah siap-siap redahkan untuk anda, himpunkan kesemua 7 ramuan natural yang sangat bagus ni dalam 1 bekas - TOKYO ORGANIC Treatment Soap (TOTS)! 1 produk yang mempunyai ketujuh-tujuh ramuan awesome tadi. Haaa..

TOKYO ORGANIC Treatment Soap (TOTS)


Anda cuma perlu gunakan setiap hari aje TOTS ni dan anda akan dapat kesemuaaa kebaikan yang disenaraikan tadi! Habis 1 bekas, memang flawless lah uolss! Ni belum cerita lagi asal usul ramuan ketujuh-tujuh ni dari negara manaaaa, kalau dah cerita nanti, mesti menggigil tangan tak sabar nak beli! Hehe.

Jadi, tak sabar dah kan nak beli?
Boleh dapatkan di website di sini ya atau melalui AGEN SAH kami di sini ya!


TOKYO ORGANIC Treatment Soap
Semestinya Natural & Organik, 
100% buatan Jepun :)




Comments

Popular Posts